lutomski.wino

ZOBACZ WIĘCEJ

Domaine BAUD Père et Fils

Bastienne i Clémentine to młodzi ludzie o dużej wiedzy i zaangażowaniu, którzy produkują wina z lokalnych szczepów i o lokalnym charakterze.

Historia tej posiadłości sięga 1742 roku, kiedy to Jean-Francois Baud przybył na jurajską ziemię i wraz z rodziną zasadził swoje pierwsze winnice. Obecnie już dziewiąte pokolenie rodziny Buad kontynuuje winiarską tradycję. Bastienne i Clémentine to młodzi ludzie o dużej wiedzy i zaangażowaniu, którzy produkują wina z lokalnych szczepów i o lokalnym charakterze. Winnice zlokalizowane są na obszarze 20 hektarów w trzech najważniejszych apelacjach: Côtes du Jura, Château-Chalon, L'Étoile. Jako młodzi winiarze nieustannie szukają nowych rozwiązań, by jak najlepiej chronić dziedzictwo i móc je w nienaruszonym stanie przekazać kolejnym pokoleniom. W duchu zrównoważonych działań przystąpili w 2014 roku do Stowarzyszenia Terra Vitis skupiającego winiarzy, którzy w swojej pracy kierują się poszanowaniem przyrody i stosują wyłącznie ekologiczne metody uprawy winorośli i produkcji win.

Jura

Jura to region we wschodniej Francji położony na wzgórzach pomiędzy Burgundią a Szwajcarią. Wina stąd były znane już za czasów antycznych i były sławne w samym Rzymie. Dzisiaj nieco zapomniane i trudno dostępne, mimo że są jedyne w swoim rodzaju i długowieczne niczym najlepsze Tokaje. Gleba bogata w  margle, wapienie i łupki oraz niespotykane nigdzie indziej metody produkcji, pozwalają nam się cieszyć dzisiaj wyjątkowym charakterem wizytówek regionu czyli vin jaune i vin de paillie. Niewątpliwie ten zapomniany region mógł przez długie lata rozwijać swoją indywidualną ścieżkę winiarską i ocalić od zapomnienia takie szczepy jak Poulsard, Trousseau czy Savagnin.

Selekcja win

  • Crémant du Jura Brut

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Crémant du Jura Brut

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Chardonnay
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    musujące
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12%, 75 cl
    Kod produktu
    BAB04NV

    Musujące wino o jasnożółtej barwie z zielonymi refleksami i eleganckimi bąbelkami. W nosie aromaty cytrusów i polnych kwiatów przeplatają się z charakterystycznymi dla regionu nutami słonymi. W ustach orzeźwiające i wyraziste, pełne charakteru i smaku o słono-mineralnym zabarwieniu.

    Gastronomia: owoce morza, homar, krewetki

  • Chardonnay 2014

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Chardonnay 2014

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Chardonnay
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    14%, 75 cl
    Kod produktu
    BAB0114

    Klasyczna jurajska interpretacja chardonnay. Wino starzone w tankach i dębowych beczkach. W aromacie ujawniają się kwiaty i owoce z nutą warzywną. W ustach bardzo ekstraktywne, obok owocowo-kwiatowych aromatów odnajdujemy nuty żywiczne i wapienne. Bardzo dobra kwasowoś i słonawy posmak.

    Gastronomia: ryby, potrawy z boczniakami lub kurkami, dania serowe i maślane

  • TRADITION Chardonnay/Savagnin 2012

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    TRADITION Chardonnay/Savagnin 2012

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Chardonnay, Savaginin
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13%, 75 cl
    Kod produktu
    BAB0212

    Połąćzenie dwóch najważniejszych szczepów jurajskich, które przed kupoważniem osobno dojrzewały w dębowych beczkach. Piękna złota barwa, charakterystyczny aromat orzechów włoskich i migdałów z niuansami maślanymi i drożdżowymi oraz nieodłącznym dla Jury akcentem mineralnym i słonym. Subtelene i złożone, okrągłe i pełne - jest archetypowym przykładem białych win z Jury.

    Gastronomia: ryby, białe mięso, ślimaki, żaby, dania z sosami śmietanowymi i serowymi

  • Savagnin 2012

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Savagnin 2012

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Savagnin
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13,5%, 75 cl
    Kod produktu
    BAB0912

    Tradycyjne jurajskie wino starzone w niedopełnionych beczkach i charakteryzujące się delikatnym utlenieniem. Solidne, świeże i czyste, stopniowo ujawniają się aromaty orzechów włoskich i laskowych, migdałów, kopru, seleru i trufli oraz słona mineralność. Bardzo długie usta. Wino jedyne w swoim rodzaju. Zaleca się otwarcie butelki na kilka godzin przed degustacją.

    Gastronomia: smardze w sosie śmietanowym, kurczaz z Bresse, tłuste ryby, Comté

  • VIN JAUNE 2009

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    VIN JAUNE 2009

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Savagnin
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    14,5%, 75 cl
    Kod produktu
    BAB0309

    "Wino żółte" to jurajski klasyk. Dojrzewa 6 lat pod drożdżowym welonem (kożuchem). Intensywnie złota barwa i niepowtarzlana gama aromatów i smaków. Owczy ser, drożdże, orzechy włoskie, kreda, mokre kamienie, sól. W ustach bardzo bogate w smaki mineralne, długa końcówka. Wysoka kwasowość zapowiada długi potenjcał starzenia i rozwoju.

    Gastronomia: fois gras, ślimaki, smardze w sosie śmietanowym, pstrąg, homar, okoń oraz desery z dodakiem orzechów lub gorzkiej czekolady

  • Poulsard 2011

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Poulsard 2011

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Poulsard
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12,5%, 75 cl
    Kod produktu
    BAC0511

    Bardzo lekkie i zwiewne wino oddające charakter szczepu (występującego wyłącznie w Jurze) i regionu. Aromaty czerwonych owoców przeplatane subtelnym zapachem liści, siana, jałowca i grzybów. W ustach bardzo rześkie i delikatne, dojrzały porzeczkowy i malinowy owoc z pieprznym akcentem. Dobrze zrównoważone, zwiewne i eleganckie.

    Gastronomia: jagnięcina, grillowany drób, gołębie, suszone wędliny

  • Pinot Noir 2011

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Pinot Noir 2011

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Pinot noir
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12,5%, 75 cl
    Kod produktu
    BAC0711

    Przejrzyste Pinot noir o charakterystycznym profilu czerwonych owoców z aromatami ściółkowymi i skórzanymi. Usta niezwykle przyjemne z delikatną taniną i nutami pieprzu, jałowca oraz dymu. Wino eleganckie i stylowe.

    Gastronomia: delikatne czerwone mięsa, dziczyzna, delikatne miękkie sery

  • ANCESTRAL rouge 2013

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    ANCESTRAL rouge 2013

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Pinot noir 30%/Trousseau 70%
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12,5%, 75 cl
    Kod produktu
    BAC0813

    Połączenie Trousseau i Pinot noir daje wino złożone o bogatym profilu aromatycznym. Wiśnie, maliny, jeżyna, przyprawy, pieprz i dym odnajdujemy zarówno w nosie jak i ustach. Dobra strukura zwieńczona wyraźną, aczkolwiek nieagresywną taniną. Wino o dużym potencjale starzenia.
    Gastronomia: wędzone wędliny, dziczyzna, wołowina

  • Trousseau 2014

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Trousseau 2014

    Producent
    Domaine BAUD
    Region i kraj pochodzenia
    Jura, Francja
    Szczep
    Trousseau
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12,5%, 75 cl
    Kod produktu
    BAC0614

    Autochtoniczny szczep Trousseau to wizytówka regionu dla win czerwonych. W nosie odnajduejmy czerwone owoce, poszycie, grzyby, pieprz oraz charakterystyczne aromaty skórzane i zwierzęce. W ustach wino wypełnia jurajska treść, owoc i ziołowość z dyskretnymi taninami. Wino pięknie zharmonizowane i jedwabiste.

    Gastronomia: czerwone mięsa, dziczyzna, miękkie sery