lutomski.wino

ZOBACZ WIĘCEJ

Jásdi Pince

István Jásdi wspólnie z żoną prowadzą 20-hektarową winnicę założoną pod koniec XVIII w. przez ówczesnego biskupa Veszprému Jana Ranoldera. Dzięki zaangażowaniu rodziny w ciągu ostatniego wieku została przywrócona bogata kultura i tradycja winiarni.

István Jásdi wspólnie z żoną prowadzą 20-hektarową winnicę założoną pod koniec XVIII w. przez ówczesnego biskupa Veszprému Jana Ranoldera. Dzięki zaangażowaniu rodziny w ciągu ostatniego wieku została przywrócona bogata kultura i tradycja winiarni. Odbudowano budynki w stylu neobarokowym i na nowo zinterpretowano esencję regionu Csopak. Geologicznie region można porównać do słynnej Burgundii: marglowo-dolomitowa gleba, łupki, czerwony piaskowiec, podłoże bogate w tlenek żelaza i kwas krzemowy. Zgodnie z filozofią rodziny produkowane tutaj wina powinny odzwierciedlać różnorodność klimatyczną regionu. Wśród białych win odnajdziemy przede wszystkim lokalne szczepy, ale też pojawia się Chardonnay i Pinot blanc czy gris, natomiast czerwoną odmianę reprezentuje Cabernet franc. Winiarnia nieustannie eksperymentuje i szuka nowych rozwiązań, by z każdym rokiem móc wypuścić wina o jeszcze bardziej lokalnym charakterze i europejskim poziomie.

Balaton Csopak

Balaton Csopak to region zlokalizowany w północno-zachodnim obszarze Balatonu - „węgierskiego morza”, wokół którego wznoszą się wzgórza nieaktywnych wulkanów. To właśnie glebom wulkanicznym tutejsze wina zawdzięczają niepowtarzalny charakter i smak. Powstają tutaj wina głównie z lokalnych białych szczepów takich jak Furmint, Olaszlizring, Csopak rizling, Cserszegi fűszeres czy Szürkebarát. W  winach znad Balatonu zawsze odnajdziemy mineralność, czysty owoc i świeżość. Mimo wcześniejszego zakazu sadzenia odmian czerwonych z roku na rok takich win przybywa dzięki bardzo zachęcającym wynikom takich szczepów jak Cabernet Franc, Pinot noir i Kékfrankos.


Selekcja win

  • Siralomvágó Olaszrizling 2012

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Siralomvágó Olaszrizling 2012

    Producent
    Jásdi Pince
    Region i kraj pochodzenia
    Balaton Csopak, Węgry
    Szczep
    Olaszrizling
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13,5%, 75 cl
    Kod produktu
    JAB0512

    Kamieniste i suche terroir winnicy Siralomvágó zapewnia dużą koncetrację gron, która przekłada się na bogatą owocowość i oleistą strukturę wina. Dojrzewanie w beczce wzbogaca je o subtelne nuty migdałowe i ziołowe. Wino harmonijne z długą mineralną końcówką, którą zawdzięcza wulkanicznym glebom.
    Sugestie kulinarne: pieczony turbot, homar, perliczka, dojrzałe kozie sery.

  • Lőczedombi Olaszrizling 2015

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Lőczedombi Olaszrizling 2015

    Producent
    Jásdi Pince
    Region i kraj pochodzenia
    Balaton Csopak, Węgry
    Szczep
    Olaszrizling
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12,5%, 75 cl
    Kod produktu
    JAB0615

    Terroir winnicy Lőczedombi bogate w czerwony piaskowiec i gleby wulkaniczne decyduje o wyjątkowo złożonym charakterze wina. Subtelność owocu, pikantność i mineralność czyni je niezwykle eleganckim. Wino dojrzewało w dębowych beczkach i swoją głębię najlepiej pokazuje po kilku latach leżakowania w butelce.
    Sugestie kulinarne: ostrygi, sushi, pieczona biała ryba, kawior

  • Löczedombi Szürkebarát 2013

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Löczedombi Szürkebarát 2013

    Producent
    Jásdi Pince
    Region i kraj pochodzenia
    Balaton Csopak, Węgry
    Szczep
    Pinot gris
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13%, 75 cl
    Kod produktu
    JAB0713

    Terroir winnicy Lőczedombi bogate w czerwony piaskowiec i gleby wulkaniczne decyduje o wyjątkowo złożonym charakterze wina. Tłuste i krągłe z aksamitną końcówką. Pinot gris na bogato.
    Sugestie kulinarne: węgorz, sandacz, mleczna jagnięcina, pieczona kaczka z jabłkami