lutomski.wino

ZOBACZ WIĘCEJ

Loredan Gasparini

Posiadłość Venegazzù to ziemia, która już dużo wcześniej przed pojawieniem się na niej winnic i człowieka miłującego wino oraz jakość, wykazywała ogromny potencjał winiarski.

W apelacji Treviso, na wzgórzach Asolo i Montello, o gliniastej glebie bogatej w żelazo i inne minerały, krainy historycznie proklamowanej do produkcji wspaniałych win, w latach 50 ubiegłego wieku hrabia Piero Loredan zasadził winnice, które następnie odziedziczył i zarządza nimi do dzisiaj Giancarlo Palla. Wśród uprawianych szczepów odnajdujemy tutaj francuskie nazwiska: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot i Malbech, z których powstają jednoszczepowe i kupażowane wina najwyższej jakości. Posiadłość Venegazzù to ziemia, która już dużo wcześniej przed pojawieniem się na niej winnic i człowieka miłującego wino oraz jakość, wykazywała ogromny potencjał winiarski. Dzisiaj powstają tutaj wina o wyjątkowo wysokiej jakości, która z kolei jest ściśle powiązana z mikroklimatem i unikatowym siedliskiem winnic. Terroir jako synteza niekończącej się zależności pomiędzy środowiskiem i człowiekiem stanowi dla Giancarlo żyjący element, które tradycyjnie dziedziczymy od przeszłych i pozostawiamy kolejnym pokoleniom. Sukces jego win tkwi w równowadze sił i energii, która jest przypisana wyłącznie tej konkretnej ziemi – unikatowej i niepowtarzalnej.

Veneto

Region Veneto jest ósmym pod względem wielkości oraz jednym z najbogatszych i najbardziej uprzemysłowionych regionów Włoch. Obszar ten jest bardzo zróżnicowanym, gdzie są zarówno góry i wzgórza, a także równiny i wybrzeża morskie. Rozciąga się od Adriatyku, delty rzeki Po na południu, po Jezioro Garda na zachodzie i wcina się na północ w góry Alpy, aż do granicy austriackiej pomiędzy regiony Trentino Alto-Adige a Friuli-Venezia Giulia. Veneto zwane również Wenecją Euganejską znane jest z produkcji wina, serów, wyrobów mięsnych i upraw owoców.

Selekcja win

  • ASOLO Prosecco Superiore DOCG Brut

    białe

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    ASOLO Prosecco Superiore DOCG Brut

    Producent
    Loredan Gasparini
    Region i kraj pochodzenia
    Veneto, Włochy
    Szczep
    Prosecco
    Kolor i wytrawność
    białe, wytrawne
    Typ wina
    musujące
    Zawartość alkoholu i pojemność
    11%, 75 cl
    Kod produktu
    LGB01NV

    Najbardziej tradycyjne wino musujące apelacji Montello. Winorośl rosnąca na mineralnym podłożu daje wino strukturalne o eleganckim owocowym aromacie z kamienistą nutą. Usta wytrawne i świeże z długą końcówką.

    Gastronomia: aperitif, dania z ryb, owoce morza, lekkie sałaty

  • Cabernet Sauvignon DOC Montello 2015

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Cabernet Sauvignon DOC Montello 2015

    Producent
    Loredan Gasparini
    Region i kraj pochodzenia
    Veneto, Włochy
    Szczep
    Cabernet sauvignon
    Kolor i wytrawność
    czerwone, Wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13%, 75 cl
    Kod produktu
    LGC0314

    Wino o głębokim rubinowym kolorze, wyraźnym zapachu i smaku czarnej porzeczki wzbogaconych o pikantną nutę. Pełne i długie z dobrze zaznaczoną taniną.
    Sugestie kulinarne: mięsa z rusztu , duszona dziczyzna , zdecydowane sosy, potrawy z grzybami.

  • Malbec IGT Colli Trevigiani 2015

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    Malbec IGT Colli Trevigiani 2015

    Producent
    Loredan Gasparini
    Region i kraj pochodzenia
    Veneto, Włochy
    Szczep
    Malbec
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    12,5%, 75 cl
    Kod produktu
    LGC0415

    Wino o głębokiej czerwonej barwie z fioletowymi refleksami. W ustach bogate i krągłe o smaku czerwonych owoców i lekkiej przyprawowej nucie. Niska kwasowość czyni je miękkim i przyjemnie pijalnym.
    Sugestie kulinarne: idealne do picia solo oraz w połączeniu z czerwonym mięsem

  • FALCONERA Merlot IGT Colli Trevigiani 2014

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    FALCONERA Merlot IGT Colli Trevigiani 2014

    Producent
    Loredan Gasparini
    Region i kraj pochodzenia
    Veneto, Włochy
    Szczep
    Merlot
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13%, 75 cl
    Kod produktu
    LGC0512

    Merlot to najczęściej spotykany czerwony szczep w obszarze prowincji Treviso. Wino o bogatym owocu czarnej wiśni i jeżyny oraz wyraźnej taninie dzięki 18 miesiącom spędzonych w słoweńskich dębowych beczkach. Niewielka ilość Malbeca dodaje przyjemnej nuty dojrzałych czerwonych owoców i delikatnych korzennych przypraw.
    Sugestie kulinarne: pieczona kaczka, gęsina, lekka dziczyzna, twarde sery

  • ROSSO DELLA CASA IGT Colli Trevigiani 2011

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    ROSSO DELLA CASA IGT Colli Trevigiani 2011

    Producent
    Loredan Gasparini
    Region i kraj pochodzenia
    Veneto, Włochy
    Szczep
    Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Malbec
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    13,5%, 75 cl
    Kod produktu
    LGC0611

    To historyczne wino producenta łączy tradycję z ekspresją. Wino powstaje z wyselekcjonowanych gron i dojrzewa 36 miesięcy w dużych dębowych beczkach. Jest to artystyczna interpretacja blendu czterech szczepów: caberneta sauvignon, caberneta franca, merlota i malbeca. W smaku aksamitne i owocowe zrównoważone aromatami korzennymi i dobrze wkomponowaną kwasowością. Dojrzałe czarne owoce przeplatają się z pestkowymi i tytoniowymi niuansami. Intensywność i klasa.
    Sugestie kulinarne: wołowina, dziczyzna, twarde sery

  • CAPO DI STATO IGT Colli Trevigiani 2009

    czerwone

    ZOBACZ WIĘCEJ +

    CAPO DI STATO IGT Colli Trevigiani 2009

    Producent
    Loredan Gasparini
    Region i kraj pochodzenia
    Veneto, Włochy
    Szczep
    Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Malbec
    Kolor i wytrawność
    czerwone, wytrawne
    Typ wina
    spokojne
    Zawartość alkoholu i pojemność
    14%, 75cl
    Kod produktu
    LGC0709

    CAPO DI STATO to cuvée w stylu iście bordoskim skomponowane na cześć de Gaule'a. W najlepszych rocznikach dorównuje Grand Cru Classeé. Wino o głębokim rubinowym kolorze, skoncentrowanym zapachu dojrzałych owoców leśnych z wyraźną ziołową nutą. Usta ciepłe i solidne o mocnym smaku dojrzałych czarnych owoców i czarnej porzeczki oraz mocnej taninie.
    Sugestie kulinarne: wołowina, dziczyzna, pasztety, dojrzałe miękkie sery typu epoisses